Մթերքներ, որոնք սննդային կախվածություն են առաջացնում
Բրիտանացի բժիշկ Քրիս վան Թալեկենի խոսքով, գերմշակված սնունդը (արագ սնունդ, ակնթարթային սնունդ, շոկոլադ, պաղպաղակ) հատուկ ազդեցություն են ունենում ուղեղի պարգևատրման համակարգում գտնվող հաճույքի կենտրոնների վրա՝ առաջացնելով կախվածություն։ Shantnews-ի փոխանցմամբ՝ այս մասին հայտնում է Daily Mail-ը։
Ուլտրամշակված արտադրանքը ներառում է արդյունաբերական պայմաններում արտադրված արտադրանք՝ զտված բաղադրիչներից, որոնք առավելագույնս մաքրվում են կեղտից՝ էմուլգատորների, խտացուցիչների և արհեստական բուրավետիչների հավելումներով: Բժշկի խոսքով՝ պատրաստման և մշակման այս մեթոդը ավելի մեծ չափով ակտիվացնում է ուղեղի այն հատվածները, որոնք պատասխանատու են պարգևատրման, ուշադրության և հիշողության համար, քան չմշակված և նվազագույն մշակվածները։
Գործարանում պատրաստված քաղցրավենիքները, արագ սնունդը, պիցցան և չիփսերը գրգռում են ուղեղի հաճույքի կենտրոնները և խթանում նեյրոնների կողմից դոֆամինի արտազատումը, ինչը մարդուն տալիս է հարմարավետության զգացում և բարձրացնում տրամադրությունը։ Բժիշկ Քրիս վան Թալեքենը բացատրեց, որ շատ մարդիկ կարող են ընտելանալ հաճելի սենսացիաներ ստանալու այս արագ եղանակին և այդպիսով զարգացնել սննդային կախվածություն:
Բժիշկն ընդգծեց, որ որոշ մարդկանց սննդակարգի հիմքում վերամշակված սնունդն է։ Չափազանց օգտագործումը կարող է բացասաբար ազդել ֆիզիկական առողջության վրա՝ առաջացնելով քաշի ավելացում և մեծացնելով սրտանոթային հիվանդությունների և շաքարախտի զարգացման ռիսկը։ Նա նաեւ նշել է, որ նման մթերքները կարող են մեծացնել դեպրեսիայի վտանգը։