Կոճապղպեղի(իմբիր) բուժիչ հատկությունները
Կոճապղպեղը(իմբիր) հիանալի սննդամթերք է, որն օգտակար է մրսածության և սրտխառնոցի դեպքում, և ոչ միայն:
Կոճապղպեղի թուրմը կամ դրանից պատրաստված դեղամիջոցները լայնորեն օգտագործվում են մարսողական հիվանդությունների, շնչառական համակարգի խանգարումների, ինչպես նաև ալերգիկ (բրոնխային ասթմա) սրացումների ժամանակ:
Կոճապղպեղի օգտակարության հիմքում ընկած է ամրացնող և առույգացնող ազդեցությունը, իսկ շնորհիվ բաղադրության՝ կոճապղպեղի արմատը վերացնում է այտուցները (լյարդային կամ սրտային ծագման), օգնում է թունավորումների, աղիքի սպազմի ժամանակ, սրտխառնոցի դեպքում:
Կոճապղպեղը հատկապես օգտակար է հղիներին տոքսիկոզի դեպքում: Այն անվտանգ է պտղի համար և արդյունավետորեն օգնում է ազատվել անցանկալի հետևանքներից:
Կոճապղպեղն ունի նաև հակաբորբոքային հատկություն: Դրա հյութը կարող է օգնել մանր վերքերի կամ մաշկի բորբոքումների դեպքում: Կոճապղպեղով թեյը մրսածության ժամանակ թույլ է տալիս քրտնել ու ավելի արագ ոտքի կանգնել:
Կոճապղպեղի հակաօքսիդանտային հատկությունը թույլ է տալիս պայքարել զանազան մակաբույծների դեմ:
Երեխաների սննդի մեջ կոճապղպեղ են ավելացնում ախորժակը գրգռելու, աղիքի սպազմը հանելու համար:
Կոճապղպեղը նաև կարգավորում է զարկերակային ճնշումը, ինչը հատկապես կարևոր է հղիության ժամանակ, քանի որ այն օրգանիզմից դուրս է բերում հեղուկի ավելցուկն ու տոքսինները:
Ապացուցված է նաև կոճապղպեղի դրական ազդեցությունը իմպոտենցիայի և անպտղության կանխարգելման համար: Այն ունի հորմոնանման ազդեցություն և կարգավորում է էնդոկրինային գործառույթը: Պատահական չէ, որ արևելյան բժշկությունը կոճապղպեղը դեռ վաղ ժամանակներից օգտագործում է զանազան թուրմերի, դեղամիջոցների պատրասման համար:
Իմաստուն Հնդկաստանի գաղտնիքները
Հնդկաստանում ավանդաբար պատրաստվում է կոճապղպեղով ըմպելիք, որը բացի հիանալի համ ունենալուց, նաև շատ օգտակար կանխարգելիչ միջոց է:
Պատրաստման համար անհրաժեշտ է շրջանակներով կտրատել կոճապղպեղի արմատը՝ նախօրոք կեղևազատելուց հետո: Եռացող ջրի մեջ լցնում են շրջանակներով շերտատված կոճապղպեղը, մեծ ճաշի գդալով մեղր և կիտրոնի կեսը: Ըմպելիքը պատրաստ է: Այն թուլացնող ու հանգստացնող հատկություն ունի, ջերմացնում է մարմինն ու խաղաղեցնում է միտքը:
Կան մի քանի սահմանափակումներ
Կոճապղպեղի արմատը հարուստ է եթերային յուղերով, որոնք գրգռում են մարսողությունն ու ակտիվացնում են լորձաթաղանթի աշխատանքը: Բացի այդ, կոճապղպեղն ունի դառը համ, այդ պատճառով այն հակացուցված է ստամոքսի հիվանդությունների սրացման դեպքում:
Այն պետք է զգուշությամբ օգտագործել երիկամային քարերի առկայության ժամանակ, քանի որ կոճապղպեղն ունի միզամուղ հատկություն:
Չի կարելի կոճապղպեղն օգտագործել բորբոքային պրոցեսների ժամանակ, որոնք ուղեկցվում են բարձր ջերմությամբ, քանի որ այն առանց այն էլ ունի մարմինը ջերմացնող հատկություն: Կոճապղպեղով թեյը պետք է խմել այն ժամանակ, երբ մարմնի ջերմաստիճանը 38 աստիճանից ցածր է, կամ էլ մրսածության առաջին նշանների ժամանակ: